SOMIEM JUNTS?

BENVINGUTS a aquest blog d'Infantil.

Aquí COMPARTIRE amb vosaltres experiències, projectes, recursos, dubtes, opinions... i tot allò que us interessi pel que fa a l'educació dels més petits.

Així doncs, espero que aquest espai sigui alguna cosa més que un lloc d'intercanvi, un espai d'IL·LUSIONS comunes.

21 jul. 2013

Projecte les abelles

PROJECTE LES ABELLES

Aquest curs, a l'escola, els nens i nenes de P5 han fet diferents projectes. Un d'ells va ser el de les abelles. Un dia, en un taller de jardineria fet a l'exterior, els nens veuen una abella, tenen por a que els piqui i sorgeix l'interès. 

Després n'hi ha d'altres coses que volen saber i es fan les votacions. En aquesta ocasió van sortir les abelles. Tot i que jo no he estat la mestra que ha fet els projectes amb els nens, m'he quedat amb les ganes de preparar la meva proposta i poder aprofundir en el tema, fent recerca i organitzant material.

El projecte que presento a continuació és només una proposta. He de fer algunes puntualitzacions que també es poden considerar propostes de millora des de la meva reflexió:

- És un treball preparat per mi, però m'he inspirat en altres treballs d'altres mestres, no descobriré ara la pòlvora, ja sabeu... ara be, està fet amb molt de carinyo, com deia una professora que vaig tenir.  - Tot i que es presenta en format escrit, tal com arribaria als infants abans d'omplir el seu àlbum, entenem que es treballa de manera activa, investigant i manipulant: mirant una abella amb una lupa si en tenim oportunitat, anant a visitar a un apicultor, mirant a través de vidres que fan com els ulls de les abelles, tocant i tastant els productes de les abelles, mirant els llibres que tenim a l'abast, experimentant, llegint els contes i presentant la resta de material que ens aporten els nens... Sempre, sempre, que siguin els nostres alumnes els protagonistes del seu aprenentatge, que el treball sigui des de la motivació, l'interès, el descobriment i la curiositat.

- També cap la consideració que es treballa de manera interdisciplinar. Es pot lligar a la lectoescriptura, a les matemàtiques, a activitats TIC, a la psicomotricitat, a la descoberta de l'entorn, a la música, a la plàstica, en definitiva, al desenvolupament de totes les seves capacitats des de tots els àmbits posibles. 

- Es pot lligar la programació d'informàtica al projecte, en realitat, a tots els projectes, mirant vídeos, fent trencaclosques interactius, buscant activitats clic, fent fotografies... De fet, el trencaclosques que he fet, l'he elaborat a la pàgina que us recomenava anteriorment Jigsaw Planet, resulta molt senzill. Alguns dels vídeos que m'han ajudat són els següents:

Aquest el van veure a l'aula d'informàtica i està força be
La dansa de l'abella
- El projecte de les abelles és una bona oportunitat per mostrar als nanos com funciona un grup amb un objectiu comú i cohesionat, on cadascú té les seves tasques ben definides, sap quines són i percep la importància de la seva responsabilitat i de la seva participació. - Els títols estan en lletra de pal i en lletra lligada, n'hi ha que prefereixen només fer-ho amb un tipus de lletra. Hi estic d'acord. Però com proposta que és, es pot modificar i realitzar de la manera més convenient en cada cas. 

- Està pensat per una classe de P5 molt potent, que tirava molt. Això no vol dir que puguem agafar i adaptar les activitats a les preguntes i inquietuts dels nostres alumnes, així com al seu nivell. Som nosaltres les/els que millor els coneixem i sabem fins on els podem estirar.- Les activitats de seqüència temporal i de vocabulari, com la resta, es poden canviar, reduir o ampliar, segons ens convingui.

- Es poden fer adaptacions per altres nivells, per a P4, per exemple, canviant a lletra de pal i organitzant les activitats de manera més senzilla, treballant menys conceptes. També per primer de primària, per què no? ampliant continguts i activitats. 

- Alguna activitat, com la de les feines de les abelles obreres, la he lligat amb un altra, la de l'abella que recull el nèctar o libant. Poden ser perfectament dues activitats diferents, fetes en sessions diferents i treballades més a fons cadascuna. Pot ser encara ho faré...- Aspectes com la pol·linització i la importància que tenen les abelles per la conservació del medi ambient són temes que també poden sorgir i que ens permetran ajudar als infants a prendre consciència en la protecció dels animals i de la natura. Són temes que ens ajudaran a transmetre el aprendre a conviure i habitar el món. 
 - Les propostes de tapes les he trobat a la web, a aquestes adreces que ja us he donat en altres ocasions, pero sempre, no cal dir-ho, cap la nostra imaginació.

                     Si voleu anar a veure el projecte, cliqueu damunt de la imatge:
 

 - L'avaluació final no està inclosa. Pot ser un altre dibuix per comparar-lo amb el dibuix d'avaluació inicial, pot ser un mapa conceptual, pot ser un mural confeccionat per cada alumne o per grups i presentat a la classe amb tot el que han aprés, pot ser la mateixa conversa final de  Què hem aprés i un dibuix posterior amb alguna frase, pot ser un mural fet per tot el grup... 

- El projecte que van portar a terme es va fer a l'últim trimestre i, per tant, va coincidir amb la festa de fi de curs. Com que cada classe (o nivell) acordava el que havia de fer, va ser interessant lligar l'actuació amb el projecte. Dues mestres així ho van fer, preparant una titella d'abella i disfressant els nens i nenes. Cantaren de maravella la cançó de l'abella inclosa al projecte.- Un altra cançó de les abelles que els agradava molt escoltar, és la titulada Zum zum fa l'abella de Jordi Tonietti que podem trobar a Youtube. Afegeixo el vídeo que escoltàvem a la classe, és una adaptació que els feia més gràcia (la lletra ja és divertida, suposo que també per les imatges). 
- També han estat de molta ajuda el llibre Les abelles de la mel, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, de la Generalitat de Catalunya, que he trobat en format PDF, i un altre document titulat Importancia de las abejas como polinizadores

Espero que us agradi

7 comentarios:

 1. Hola està molt bé el projecte i molt complert.Si treballeu per projectes jo t'animaria a realizar un lapbook, a P5 ja disfruten moltíssim fent-lo i els resultats són molt satisfactoris.
  Jo vaig començar a fer-los l'any passat aP4 i m'encanten. A P5 hem disfrutat moltíssim tant els nanos com jo mateixa.
  Petonets guapa

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Gràcies Magda. Tenia ganes de preparar-lo. Jo ho he vist aquest any i m'encanta aquesta metodologia, els nens aprnene molt i ho pasem be tots plegats, tal com dius. Tinc pendent un dels monstres, a veure què dòna de si l'estiu jejeje
   No sé com es fa un lapbook, si em podeu ajudar...
   He descobert el Prezi, però estic en fase inicial, explorant una mica a veure com va. Volia incloure alguna cosa de les abelles.
   Petonets guapísima.

   Eliminar
  2. Hola guapa,en el meu bloc pots trobar informació dels lapbooks i veure els que hem fet aquest curs.
   Espero que et vagi bé.
   Un petonàs

   Eliminar
  3. Aniré a fer una ullada. Merci.
   Petonet gran :)

   Eliminar
  4. M'ha encantat la proposta, és una manera mot maqueta de treballar...i diferent. gràcies!!

   Eliminar
 2. M'ha encantat! És un projecte súper complert!
  Moltíssimes gràcies per compartir-lo!
  Un petonet.

  ResponderEliminar
 3. Gràcies Marta!!
  Estic molt contenta que t'agradi!!
  Petonet fort.

  ResponderEliminar